Lejonet & Björnen Blåbärscheesecake

Dannes Recension

Lejonet & Björnen är ett svenskt märke som jag kännt till men ännu inte provat (p.g.a att ingen butik där jag vanligtvis handlar köper in dem). Idag fick jag dock chansen då jag spankulerade in på ett ICA maxi jag ännu inte besökt.

Vi börjar med förpackningen. Glassen är tillverkad i västra frölunda och kommer i en fint designad förpackning i de patriotiska färgerna blått och gult – absolut inget att klaga på där. Vad mitt öga sedan skådade var en text där tillverkaren bland annat hade följande att säga om produkten: “… Våra produkter är krämiga och kompakta …”. Well, let’s see about that. Glassens vikt var i min uppskattning lite väl lätt för att automatiskt placeras i samma kategori av kompakthet som Häagen-Dazs eller Ben & Jerry’s.

Förpackningen har även lite att säga om råvarorna. På flera platser trumperas det ut om högkvalitativa råvaror, men en närmare titt på innehållsförteckningen avslöjar en icke oansenlig mängd av tillsatser och annat suspekt. Listan innehåller bland annat förtjockningsmedel, konserveringsmedel, 3 olika sorters sirap PLUS vanligt socker, 2 olika bakpulver, emulgaringsmedel och TRE stabiliseringsmedel.. Det får mig att bli lite mer skeptisk. Man måste ställa sig frågan om det verkligen är befogat att använda alla de tillsatserna för att göra god och högkvalitativ glass? Min gissning säger att Lejonet & Björnen snarare ägnar sig åt en välkänd praxis av smygmygleri för att ersätta en del av råvarorna med billigare industriella tillsatser för att spara kostnader. Konkurrenten Häagen-Dazs lyckas göra en oslagbar vaniljglass utan att använda ETT ENDA tillsatsmedel, så varför måste Lejonet & Björnen använda typ 10 st..?

Då kommer vi till det viktigaste: Smaken. Jag kan direkt säga att märket lider av samma problem som Magnum: smaken är för anonym och tråkig. Det finns inget tryck, djup eller extra dimension i smaken som man kan hitta hos konkurrenterna Häagen-Dazs, B&J, och t.o.m Gelatelli. Smeten smakar nedtonad, något för “mild” och karaktärslös. Är det pga att man bytt ut för stor del av de värdefulla råvarorna mot tillsatser? Eller är det för att man gömt färskosten (en mycket viktig smakkomponent i cheesecakeglass) långt ner i innehållsförteckningen, bakom glukossirap? Många vet inte det, men innehållsförteckningen på en produkt listar alltid innehållet i fallande storleksordning. Det är med andra ord mer glukossirap än färskost i den här cheesecakeglassen – det tror inte jag konsumenterna hade sett positivt på ifall de vetat om det. Det är också ganska störande för en cheesecakefanatiker som mig själv – om det står cheesecake på förpackningen så förväntar jag mig att det också finns en mer än mikroskopisk hint av det i produkten.

Blåbärssylten då? Too boring. Den är mer utspädd än vad TV4s program är utspädda med reklam. Jag hade gärna sett mer variation och koncenctration av sylten. Vidare så är digestivkexen tilltagna i lite väl snål mängd.

Nej hörni Lejonet & Björnen, det här blir bakläxa. Inte alls samma kompakthet, och inte alls den kvalitet av råvaror som utlovas – ett solklart luftslott, där man istället för luft använt universums billigaste grundämne väte som tillsats för att spara in på den värdefulla luften (och blåsa konsumenten på ett par kronor).

Mitt betyg: 4.2
Smakar inte illa, men man har gjort många tabbar som enkelt skulle kunna fixas till för att höga smaken och kvaliteten REJÄLT. För att citera Leif Östlig; “Vad fan får jag för pengarna?”

Återköp: Skulle kunna tänka mig att testa en annan smak för att bilda en sencond opinion om märket, men den här smaken köper jag inte igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.