Lindt Creme Noisette

Dannes Recension

Jag fick äta upp mina ord när jag tidigare skrev att ingen chokladspread på marknaden på allvar kan utmana Nutella. Vid tidpunkten för Nutellarecensionen visste jag dock inte om ett kvalitetsmärket Lindt tagit sig an uppgiften. Jag hade privilegiet att avlägga ett smakprov när jag med stor överraskning fick syn på burken i föräldrarnas kök. Det ska också tilläggas att jag inte tror den här produkten går att köpa i Sverige – jag har i.a.f aldrig sett den.

I min personliga åsikt är Lindt chokladvärldens Rolls Royce. Man lyckas balansera på den tunna linjen som får med både dekadens och kvalitet – utan att bli så där töntigt hipsterbesk med för hög kakaohalt (eller smaklös som Fazer). Men att ro på självaste Nutella.. Klarar Lindt av det?

Man kan ju direkt se att Lindt marknadsfört sin spread som högkvalitativ. Guldettikett. Plåtlock. Mindre burk med lyxigt exklusiv känsla. Jämför man mot Nutella som kör med plastlock, gammal ful förpackningsdesign och monsterburkar som i vissa fall kan svullna till över 900g kan man konstatera att märkena valt olika konsumentsegment att attrahera. Lindt siktar på den övre medelklassen av misslyckade politiker som har plånbokstjocklek nog att tröstfrossa dyra märken i smyg för att lindra ångesten att man inte blev invald i kommunutskottet i år heller. Nutella siktar på white trash familjen som bor i utkanten av en glest befolkad stad och avlägger majoriteten av sina årliga klädesinköp på Carlings mellandagsrea.

Men ingen kan ju förneka att det viktigaste är smaken. Lindt har här gjort ett riktigt praktjobb med att producera en högkvalitativ smak som känns äkta, komplex och subtilt dekadent! Man känner på en gång att råvarorna är betydligt bättre än Nutellas! För min egen del måste jag dock ge Nutella en liten liten marginals seger. Trots den lägre kvaliteten är det dock något med smaken som har det den där extra tyngden av explosiv dekadent njutning. Man vet att produkten är full av ren skit, men den är ändå så förbannat god. För konsumenten (gissningsvid min bror) som mer värdesätter det intrikata spelet i smakprofilen, och hur genuint produkten smakar så är kanske Lindt vinnaren.

Mitt betyg: 9.8
Mycket högre kvalitet än Nutella, men något mer återhållsam vad gäller ren njutningsfaktor.

Återköp: Om den dyker upp i Sverige, så kanske.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.