Häagen-Dazs Vanilla

Dannes Recension

För inte så länge sedan hade det varit helt otänkbart. Jag hade ALDRIG fått för mig att köpa en glass med bara vaniljsmak. Det är nästan mer trygghetsnarkomani än att köpa lättsaltade chips. Men när producenten råkar vara Häagen-Dazs (HD) – den nuvarande okrönte kungen på tronen av högkvalitativa ingridienser, så känns valet mycket enklare att göra. Jag menar, se bara vad de gjorde med Strawberries & Cream! Ett mästerverk.

HD konkurrerar på fullt allvar med Ben & Jerry’s nu. För något år sedan skulle jag sagt att B&J gått som enkel segrar ur en strid, men det är inte alls självklart längre. B&Js senaste var en riktig besvikelse, medan HD har tryckt ut enbart succee nu ett tag. Märkena har båda två riktigt bra ingridienskvalitet, men två helt olika filosofier. Där B&J ständigt innoverar och släpper oväntade smaker som är fullpackade med texturell variation, är HDs approach mycket mer streamlined och pure. Man satsar hellre på få smaker (ogärna mer än 3) per bunke.

Vad innehåller bunken? Förteckningen på baksidan visar stolt upp en kort lista med ENDAST naturliga ingridienser. Inte ett enda E-ämne.. Det är så man blir tårögd av lycka. Det här är glass när den är som bäst! Inget GB-mygleri, bara excellent dekadens. Watch and learn, svenska producenter.

Smaken då? Underbar. Den är kompakt, hög densitet, och väldimensionerad. Len textur av ren njutning! Farligt nära att konkurrera med mina föräldrars hemmagjorda glass med traditionell körnare. Inte illa alls, HD!

Mitt betyg: 9.4
Solklart guld. För full pott hade jag nog ändå velat ha något mer i. Men med tanke på att det BARA är vaniljglass så är det SJUKT bra.

Återköp: Garanterat.

Glenns Recension

Ja du, Häagen-Dazs Vanilla, vart ska vi placera dig? Efter en så lysande recension från brorsan så fick jag lov att prova en burk själv, och jag tycker i efterhand att den lider av samma problem som Häagen-Dazs Mango & Raspberry.

Med andra ord: glassen är god, riktigt högkvalitativ, men saknar variation. Konstigt nog så hade jag gett Vanilla ett högre betyg än Mango & Raspberry trots att fruktglassen har en högre variationsgrad. Troligtvis rör det sig helt enkelt om hur bra en äkta vaniljglass är. Gör man det propert så kommer man långt på den, och det har HD gjort. Jag går utefter hur mycket jag faktiskt tyckte om en produkt, och i mina ögon klår den fruktglassen.

Men det betyder också att jag inte kan ignorera nackdelar med den. Glassen är mycket högkvalitativ, såpass välgjord att den börjar påminna om föräldrarnas hemmagjorda gräddglass. Denna aspekt är HDs starkaste punkt och även här kan de vara trygga med sin sanna kvalitet. Trots denna kvalitet är glassen i stort sett homogen genom hela burken, och precis som med fruktglassen kan inte enbart kvalitet göra hela jobbet självt.

Det kan vara den bästa butiksköpta vaniljglassen jag smakat. I samarbete med andra ingredienser (som med Häagen-Dazs Strawberries & Cream eller Häagen-Dazs Salted Caramel!) hade jag glädeligen gett högre betyg. Hade glassen serverats i mindre form, kanske som en kula eller två till en dessert eller i en glassstrut vid en glasskiosk på sommaren? Då hade jag också rankat den högt. Men för en hel burk, stående helt på egna fötter utan andra hjälpmedel, då är det inte tillräckligt för att jag inte ska tröttna på produkten.

Utmärkt kvalitet, men det krävs något mindre enformigt för att nå sanna höjder hos mig.

Mitt betyg: 6.6

Återköp: Nej. Det finns garanterat godare smaker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.