Häagen-Dazs Salted Caramel Cheesecake

Dannes Recension

Som erfaren cheesecakefantast har jag under åren bakat hundratals cheesecakes och förfinat mina recept mot målet av totalt perfekt dekadens. Så när en högkvalitativ tillverkare som Häagen-Dazs (HD) kommer med en cheesecakesmak på sin glass är det för mig som för kristna när Jesus återuppstår! Frågan är bara: återuppstår han i sin fulla prakt som helig frälsare – eller står där en skränande alkis med piratlapp för ögat, neddragna brallor och frenetiskt viftande helikopeter? Låt oss ta reda på hur HD spelat sina kort.

Jag kan börja med att konstatera att HD verkar tilldelat smaken till en ny kategori: Obsessions collection. Kategorin har svart ring runt locket, och förpackningen ser lite mer exklusiv ut än den vanliga kollektionen. Det bådar gott! Det visar att man tagit uppgiften på allvar och förvaltar sin varumärkesimage (till skillnad mot vad Fazer gör med geisha-glassen).

Glassmeten känns lite mer syrlig och färskostig jämfört med deras vanliga smet, men för den delen utan att tappa den gräddiga smaken. Smeten känns kompakt och fullpackad med kvalitet. Här har verkligen våra svenska tillverkare mycket att lära. I stort sett samtliga av dem blåser in luft i sin smet och myglar med den så att man behöver sälja mindre av råvaruvikt för att tjäna en hacka. Tursamt nog fattar B&J och HD att sådan praxis är helt oacceptabel om man vill bygga en bra och ärlig kundrelation och placera sig i toppen.

Caramelsmaken återkommer i smeten genom oregelbundna twistar här och var, och vad jag kan bedömma håller den lika hög kvalitet som HD’s vanliga salted caramel. Riktigt bra med andra ord! Slutligen hamnar vi på glassens enda svaghet – den ack så viktiga (och tyvärr oftast nedprioriterade) delen av en cheesecake: kaksmulorna i botten. Här når inte riktigt HD upp till maxbetyg. Kaksmulorna är för små, de känns för homogena i storleken, smaken är inte riktigt fullt utvecklad och framförallt så är texturen för mjuk. Men är det äckligt? Verkligen inte. Det finns plats för förbättringar bara.

Min hemlighet till att göra en god cheesecake börjar alltid med att prioritera kaksmulorna. Då man följer ett standardrecept är min tumregel att man alltid måste trippla mängden av kaksmulor. Det mest tragiska som finns är att se en god cheesecake tappa halva sin potential av att en inkompetent konditor bara gjort en lövtunn hinna av kaksmulor i botten. Då har man inte förstått vad desserten i grund och botten handlar om. Det handlar om blytung njutning! Det MÅSTE vara ett riktigt tjockt lager av kaksmulor i cheesecakens bas som kan stå på egna ben och hjälpa lyfta smeten till en högre dimension. Mitt råd till HD är att satsa på att höja kvaliteten rejält på kaksmulorna i glassen. Gör dem varierande i storlek, ökad knaprighet så man inte tror man äter sockerkaka, och framförallt godare smak. Man måste inte välja digestive – det finns betydligt bättre val. I’m just sayin’…

Mitt betyg: 9.1
Totalt sett riktig fullträff! Fixar HD till kaksmulorna så finns det god chans att kamma hem full pott här.

Återköp: Ja ja ja! GB Glass VD borde tvångsmatas med en bunke för att få honom att inse alla misstag man gjort i den sorgliga morotskake-“glassen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.