Sia Choklad

Sia Choklad

Glenns Recension

Nu händer det grejer. Det är extremt sällan brorsan och jag riktar blickarna bort från glassarnas mästare Häagen-Dazs och Ben & Jerry’s, och ännu mer sällan vi går ända till Svenssonglasstillverkarna GB och Sia. Och personligen för mig, ännu mer sällan att jag köper en ren chokladsmak. Men nu är vi här.

Fast egentligen var det inte ens vi som tog steget. Föräldrarna kom på besök och hade med sig en Sia Choklad och då fick vi ta oss ett smakprov. Så då är det bara att fråga: Från en som gillar variation, kvalitet, och behöver något mer än ren choklad till glasssmak, hur bra är Sias Chokladglass?

Förvånansvärt bra, är jag glädjad att säga. När det gäller kvalitet så är glassen okej. Inte mer, inte mindre. Den är inte lika gräddig och välgjord som Häagen-Dazs. Den har lite av den luftinblåsta känslan de flesta svenska glassar har, men samtidigt kommer den långt över t ex Fazers Geisha Glass. Jag skulle ranka kvaliteten på glasssmeten ett steg eller två under B&J.

Det mest positiva med glassen tyckte jag var hur dimensionerad chokladsmaken var. Inte alls en enformig och monokromatisk smet som man kanske förväntar sig, utan det fanns svepande lager av varierande chokladsmak och densitet. Smeten är något verkligen inte alla kan lyckas hålla intressant. Till och med HDs Belgian Chocolate är i stort sett enformig, även om kvaliteten är bra.

Den största missen är i mina ögon variationen på ingredienserna. Släng i lite browniebitar, lite nötter, bitar av vit choklad, karamell… ja, fantasin sätter gränserna. Allt för att göra glassen mer intressant.

Sia har gjort en god insats här med sin chokladglass, men mer ska det till. Öka ingrediensmängden, tryck upp kvaliteten ett snäpp och vips så skulle glassen lätt kunna brottas bland tyngdviktarna HD och B&J.

Mitt betyg: 5.4

Återköp: Nej. Jag köper nästan aldrig ren chokladglass, och gör jag det finns det bättre alternativ.

Dannes Recension

Jaha ni, Sia. På förhand var jag naturligt skeptisk inställd. Svenska producenter har tyvärr ett horribelt track reckord av lågkvalitetsmygleri när det kommer till glass. Köp vara vilken GB-produkt som helst och jämför sedan med Häagen-Dazs. Men jag måste hålla med brorsan här, iaf till viss del.

Smakmässigt sett har chokladen en förvånande rymd och dimension. Jag hade förväntat mig en tråkig och nästan obefintlig chokladsmak i likhet med Almondy Choco Delish, men glassen lyckas faktiskt ro hem smaken av choklad bra!

Där jag inte håller med brorsan riktigt, är hans åsikt att den största missen är brist på variation. Jag tycker chokladsmaken väl kan på egen hand kan bära upp glassen, men den största missen är enligt mig det vanliga klassiska misstaget – mygleriet med smeten för att blåsa in luft och sänka vikten och sälja mindre råvara. Ush. I likhet med GBs oärliga praxis får vi stackars konsumenter en glassmet som är alldeles för lätt och “luftig”. Den smälter väldigt fort, konsistensen påminner mer om vispad grädde eller lös pudding, och den där tunga kompakta kvalitetskänslan är som bortblåst.

Mitt betyg: 4.1
God smak, men jag vill äta glass – inte luftig pudding.

Återköp: Knappast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.