Ben & Jerry’s Cookie Dough

Dannes Recension

“B&J’s mest överskattade glass”

Idag tar jag en efterlängtad titt på en av Sveriges tveklöst mest köpta glassar – kanske är den t.o.m världens mest köpta? Vi talar såklart om B&J’s cookie dough – en stabil stapelvara som länge figurerat troget på första parkett i många butikers glasshylla.

Betyder det att den också är den godaste glassen i hyllan? Med risk för arga hatmail från ryggradslösa trygghetsnarkomaner vågar jag påstå att den är långt från godast. Inte bara det – jag har dessutom mage att påstå att den är bland de sämsta smakerna ur B&J’s eget sortiment.

Hur kan jag göra ett så befängt uttalande? Inte alls konstigt, uttalandet är baserad på ren fakta och erfarenhet. Trots att jag är ett stort fan av B&J så betyder inte det att jag tänker bend over and spread em’ för dem. Tvärtom. Jag anser det vara min plikt som trogen kund att dela ut ett svidande piskrapp av kritik över deras korpulenta degiga skinkor när de inte gör ett ordentligt jobb, och i fallet är cookie dough kan man lugnt konstatera att de valt en väg av halvmesyr och medelmåttighet framför excellent dekadens.

Problemet är kakdegen, och det tragiska är att folk inte ens vet om att den suger, eftersom de inte har någon ÄKTA hemlagad Amerikansk chocolate chip cookie dough att jämföra med. Men det har jag. Fortfarande idag finns det inga kakor i världen som kan mäta sig med min Amerikanska mammas chocolate chip cookies. Ben & Jerry’s kakdeg är långt ifrån att ens komma nära. Visst är den “god” om man jämför mot kakor i svenska butiker, men det säger bara hur lågt tröskeln ligger för våra inhemska producenter. Det finns (med få undantag) inga äkta cholotate chip cookies att köpa i sverige. Till skillnad från USA så är det ingen del av vår dessertkultur, tyvärr.

Egentligen tycker jag det är tveksamt om man ens kan kalla deras deg för cookie dough. Den är grynig, industriell och har ibland en skum bismak. Men är den äcklig? Nej inte direkt. Den äkta varan är bara så mycket bättre.. Glassen i sig är dock god och jag har inget att klaga på där. Fram tills att man gör ett radikalt ryck för att höja kvaliteten på sin kakdeg är man dock dömd att skrapa hem ett ytterst medelmåttigt betyg för smaken. Självklart anser jag att B&J borde göra med smaken som Liberalerna nyss gjort med Jan Björklund: Fasa ut den.

Mitt betyg: 5
Glassen är inte dålig, men med tanke på vilken kakdeg man får för det dyra priset kan jag inte annat än betrakta produkten som en blandning av rån/fiasko/förolämpning.

Kombinera med: Köp den helt enkelt inte, det finns många bättre alternativ ur B&J’s egna sortiment.

Återköp: Nej, iaf inte till det priset. För 10-20 kronor kanske det skulle vara värt det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.