Aviko Sweet Potato Fries

Dannes Recension

När man vill grisa till det rejält, och inte känner för att ge bort sina pengar till det “miljömedvetna” företaget McDonalds, då är ett fullgott alternativ att bege sig till frysdisken hos närmaste välsorterade matvaruhus. Har man tur så kan man hitta en påse Sweet potato fries från Aviko.

Med 450g per påse får man också ut en rejäl portion som räcker till ca 1.5 personer, till skillnad från de flesta restauranger där storleken på en portion pommes mer liknas vid den tragiskt låga volymen av en fingerborg eller shotglas.

Jag kan säga direkt att jag aldrig provat att fritera Avikos sötpotatare, min erfarenhet sträcker sig till ugnstillagning – men resultatet blir ändå över förväntat. Vill man dock uppleva den där speciella krispigheten, så bör man investera i en fritös.

Vad produkten har gemensamt med McDonalds är den industriella smaken. En titt på innehållsförteckningen avslöjar en oblyg mängd suspekta ingridienser, där en producent som månat om hög kvalitet kanske bara skulle haft EN ingridiens: Sötpotatis. Aviko har valt att plöja ner hela kemilabbet i sin påse. Det är svårt att hitta en mer industriell produkt än Aviko’s sötpotatispommes, men för vissa produkter (som t.e.x Santa Marias “guacamole” dip som enbart innehåller 2% avokado) så är det snarare positivt än negativt. De här pommesen är ett klockrent exempel som hamnar i kategorin av positivt industriell smak. Man vet att det inte är nyttigt, men det är förbannat gott ändå.

Mitt betyg: 8.6
Gillar man pommes och sötpotatis så kan man inte hamna fel här. Gissningsvis blir det ännu bättre om man äger en fritös.

Kombinera med:
Det ultimata tilltugget är Västerås kebab. Komplettera med ett tjockt täcke sås. Jag föreslår mangoraja, aioli, cheddardressing eller vitlökssås. Då har man en måltid som spöar vilken nobelmiddag som helst. 

Återköp: Definitivt.

Glenns Recension

Kommer in lite sent med min recension för det är inte särskilt ofta jag köper pommes, men när Game of Thrones finalen anlände så tog jag chansen. För om man väl köper pommes, då lär sötpotatis pommes klå vanlig potatis varje gång.

Jag har ätit sötpotatispommes förut, speciellt McDonald’s variant. McDs är inte jättekrispiga, men de är smaksatta extremt bra. Ohälsosamt men oemotståndligt salta, med andra ord. De på McD är också friterade, vilket dessa från Aviko inte är. Man skulle säkert kunna fritera dem själv hade man haft en fritös, men det har jag tyvärr inte.

Där kommer min största miss med produkten också, att de inte är nog krispiga. De blir lite mer mjuka och degiga än man skulle hoppats på, i alla fall om ni delar uppfattning med mig om att pommes är bättre desto krispigare de är. Desto tjockare och likt ‘riktig’ potatis de blir (eller så att de räknas som klyftor eller värre), desto sämre blir upplevelsen och produkten.

Men Avikos pommes fungerar fint för behövet. De smakar neutralt, eller som ren sötpotatis, men tanken är nog att ha på sin egen smaksättning, varesig det gäller krydda eller någon sås. Rent produkt mot produkt, utan att räkna på tillägg som såser, då hade jag hellre tagit McDonald’s sötpotatis pommes över Avikos, men Avikos lär passa bättre med vissa såser.

Mitt betyg: 5.8

Återköp: Mycket sällan, men utan fler alternativ i matbutiken kan det nog bli fler inköp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.