Fazer Geisha Glass

IMG_5602

Dannes Recension

“Låt slakten börja”

Geisha är en chokladbit som funnits i godishyllan så länge jag kan minnas och den har ett varm plats i mitt hjärta. När det nyligen kom en glass där Geishachokladens karaktäristiska smak trumperades upp som huvudingridiens blev jag nyfiken, men så fort jag tog upp bunken såddes ett stort frö av skepsis i mitt sinne. Nyfikenheten vann dock, och mot mitt bättre vetande inhandlade jag ett smakprov i vetenskapligt syfte.

Varför väcktes sådan skepsis av att känna på bunken? Svaret är enkelt: vikten. Trots att bunken är lika stor som hos konkurrenten Ben & Jerry’s så väger geishaglassen ungefär hälften så mycket. Inte ett gott tecken, då alla äkta glassfantaster vet att glass av god kvalitet med bra råvaror har mycket högre densitet än t.e.x den luftinblåsta dyngan Big Pack från GB. Så frågan återstod; Lyckas Fazer hedra den stolta Geishatraditionen, eller vanhedrar den fina chokladen genom att dra dess namn genom leran i hopp om att tjäna en snabb hacka? Läs vidare för svaret.

Vi börjar med utseendet. Tar man av locket möts man av en gråbrun porös massa med en kolavirvel i mitten. Konsistensen är påfallande lik rullspackel, och sorgligt nog är smaken inte långt efter. Glassen känns mer som mousse, och ingen speciell smak sticker ut riktigt. Jag lyckas då definitivt inte känna smaken av den goda geishachokladen. Här och var i den industriella massan finns lövtunna ark av något med hasselnötssmak, men det går inte riktigt att identifiera vad föremålen är. De påminner om tidningspapper.

Det här är ett sorgligt försök till glass, där man tyvärr dragit Geishans goda namn genom smutsen för att locka till köp – inget jag rekommenderar. Själv klarade jag bara ett par skedar innan den lämnades till det mest förnedrande öde en glass kan utstå: smältning. Och tyvärr är det precis vad den förtjänar. Pengarna tillbaks tack, Fazer.

Mitt betyg: 2.1
Solklart bottennapp. Oklart om det en kan räknas som glass.

Återköp: Skulle inte ens svalka fingret i den ifall jag brännt mig på spisplattan

 

Glenns Recension

Att det finns så stora skillnader i glass är nästan häpnadsväckande. Det här är så långt det går att komma ifrån Ben & Jerry’s kompakta och fullspäckade glassar. Fazer’s försök på en glass i stil med Geisha är en usel bedrift.

Det är knappt så man vill fortsätta äta den, och det kommer ifrån en kille som så gott som alltid renskapar tallriken. Glassen räknas knappt som glass i mina ögon; utan den fluffiga konsistensen gör den snarare till en mousse. Smaken är inte heller någon höjdare. Det finns något nötaktigt i lövtunn form men annars är det en oinspirerande nougat-liknande smak över det hela.

Det skulle kunna vara sämre, men det skulle verkligen kunna vara så mycket bättre också. Försök igen, Fazer.

Mitt Betyg: 3.5

Återköp: Nej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.