Stora Coop Umeå Eget Bageri: Valnötsbrownie

valnötsbrownie

Untitled-1

Dannes Recension

Det här är ett bakverk som producerats av stora coops bageri så länge jag bott i umeå. Brownien har haft flera olika varianter, bland annat med mjölkchokladstryffel istället för vit choklad, samt olika sorters topping. Själva hjärtat och bas-smeten har dock inte förändrats såvitt mina smaklökar kan bedömma.

Coops bagare har verkligen slagit en homerun med den här. Ibland har de haft en tendens att baka den något för länge vilket jag misstänker minskar kladdigheten och gör den torrare, tursamt nog händer det sällan. Oftast balanserar den hårfint på gränsen till att uppnå kladdkakekonsistens och när de verkligen får till den – då är den oslagbar. Varje helg kan man hitta mig hängande vid bageridisken med lupp och förstoringsglas för att metodiskt jämföra förpackningarna i jakt på den med bäst konsistens.

Den är tjock, har en blylinkande tyngd med hög densitet, och rik smak med rätt mängd sötma. Valnötterna passar så bra in här och ger smaken och texturen djup och dimension tillsammans med tryffeltäcket! Den här brownien har blivit min gold standard som jag jämför alla andra brownies emot. Efter att ha ätit brownies i flera länder från USA till Singapore har hittills ingen lyckats spöa den.

Mitt Betyg: 9.8

Betyget pendlar mellan 10 och 9.6 från vecka till vecka, så genomsnittet blir 9.8. Det är ärligt  talat lite av charmen också, beroende på personalen blir den lite olika. Det finns bara en enda brownie som den här inte har en chans mot, men det är inget som går att köpa i butik. Jag snackar om min amerikanska mammas hembakade zucchini-morotsbrownie..

Återköp: Ja definitivt. Varje söndag!

dannfav

Glenns Recension

Dessa brownies från Coop har länge varit en gold standard för min bror, men jag måste erkänna att jag är mer kritisk till dem själv. Dock är det definitivt en personlig smakfråga då jag inte är lika förtjust i choklad som många andra. Jag gillar choklad men inte till någon överdrift. Det är en smak som alla andra. Faktiskt räknar jag vit choklad som min favorit av de tre huvudtyperna.

Coops brownies kan variera en del, då de är bakade i butiken. Ibland (som i bilden ovan) har de lagt på små chokladbitar likt Riesen som smälter över längre tid i munnen. Detta tycker jag enbart är ett negativt eftersom man måste sluta äta och vänta på att de smälter. När jag köpte dem nu till helgen så hade de gjort dem utan de extra chokladbitarna och browniesarna var genast mycket bättre.

Vissa av dem är fastare, vissa av dem är kladdigare. Själv går jag mer åt det kladdigare hållet och rankar dem mer som kladdkaka. Det är hackade valnötter inuti chokladsmeten. Detta hjälper konsistensen och ger lite knaper och tugg. Det är även valnötter på toppen. Det som hjälper dessa brownies mest är tryffeltäcket ovanpå (det vita lagret).

Smakerna är extremt rika och kombinationen av nötter, chokladtryffel och mörkare choklad passar väldigt bra ihop. Konsistensen är oerhört kompakt. Det tar tid och möda att tugga sig igenom bara en av de två fyrkanterna i paketet. Förvänta er trötta käkmuskler och mjölksyra i tungan, såpass kompakta är det vi pratar.

Det är en bra mängd sötma och smakkombinationen är god, men där det brister lite är att de är en aning för extrema i chokladsmaken för mig. Det kombinerat med den ansträngning man lägger ner på att äta en så tung brownie brukar sluta med att man blir ganska mätt. Jag märker att varje gång jag köper dem så förväntar jag mig en god brownie men blir nästan trött på dem efteråt, både i smaken och rent fysiskt. Det bästa jag kan göra när jag köper dem är att bara äta ena, vänta flera timmar och sen ta den andra.

För de som letar efter en extrem brownieupplevelse och älskar choklad (som min bror) så är dessa brownies en riktig gudagåva, men för mig så rankar de inte riktigt lika högt.

Mitt Betyg: 7.0

Återköp: Eventuellt, när jag återigen glömt min läxa om hur trött jag blir på dem.

Samlat betyg:

brons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.